Vin til pizza, sådan finder du den bedste vin (Mini guide)

Vin til pizza, sådan finder du den bedste vin (Mini guide)

Vi danskere elsker pizza - det er der slet ingen tvivl om. Mange af os laver selv vores egne pizzaer, på den måde som vi helst vil have dem. Nogen i køkkenet mens andre går mere professionelt til værks, med pizzaovn på terrassen. Men har vi lige så meget styr på den bedste vin til vores pizza? Er du i tvivl om du har fat i den rigtige flaske til yndlingspizzaen, så læs med her, og bliv meget klogere på de bedste pizzavine.

Af Vinentusiast
Indholdet er opdateret tirsdag d. 8. juni 2021 og er oprindeligt udgivet onsdag d. 2. juni 2021.

Sådan bliver du nemt en ren connaisseur udi vin til din pizza

Vi bliver let både forvirrede og fortabte, når vi står og kigger på de uendelige rækker af vin fra alverdens lande - for hvad skal vi vælge og hvordan gør vi det nemmest?

Ingen af os har oceaner af tid til at uddanne os i den helt perfekte vin til vores pizza - vi har andre gøremål, der både er vigtigere og mere presserende. Men jeg tør nu alligevel godt love dig, at når du har læst denne guide, vil du se anderledes lyst på, hvor nemt det egentlig er at mathe vin og pizza.

Det kræver ikke mange minutter af din tid, så har du fundet fidusen i en nem og anderledes tilgang til at vælge de helt rigtige vine til dine pizzaer.

3 uundværlige tips når du skal finde de vine, der passer bedst til dine pizzaer

  1. Der er forskel på fisk - og det er der bestemt også på pizza - denne guide tager udgangspunkt i de originale, italienske pizzaer. Sprød tynd og lækker bund, hjemmelavet og langtidssimret tomatsauce, god ost og efter princippet "less is more" når det kommer til toppings. Du bør gøre det samme, hvis du vil spise originale, italienske pizzaer og nyde passende vine til.
  2. Find den perfekte vin med udgangspunkt i dine toppings - når du skal finde god vin til din pizza, skal du ofte vælge forskellige vine til forskellige toppings. Der er for eksempel stor forskel på, om vinen skal komplementere de fire forskellige oste i en Pizza Quattro Formaggi eller den stærke pepperoni og chili i en Pizza Diavola.
  3. Vælg ikke din vin efter farven - selvom du per automatik tænker rødvin til pizza, så vær ikke bange for at gå om bord i en hvidvin eller rosévin, hvis dine toppings nærmest råber på alt andet end rødvin. Der er gode chancer for, at der venter dig en helt ny og positiv smagsoplevelse.

Italiensk vin til Italiensk pizza

Denne guide giver dig indblik i, hvordan du nemt og ubesværet matcher italiensk vin til italienske pizzaer. Det betyder, at du ikke umiddelbart finder en løsning til pizzaen med ananas, eller den med kebab og dressing.

Heldigvis er vin ganske multikulturel anlagt, så følger du vores anvisninger, er der nu alligevel hjælp at hente. Også for dig, der gerne vil have havde anderledes smage på dine italienske pizzaer. Læs videre og bliv klogere på valg af vin til alle former for toppings på din pizza.

Definer først de fremtrædende smage i din pizza

Selv om vi reelt kun kan smage de fem grundsmage - altså sødt, surt, bittert, salt og umami, så kan vores næse "smage" millioner af forskellige dufte, aromaer og krydderier i maden.

Tilsammen med de 3 resterende sanser - altså synssansen, høresansen og følesansen giver de 5 sanser en samlet og helt individuel oplevelse, af den mad vi spiser.

Holder vi fokus på de originale italienske pizzaer, kan vi dele dem op i følgende smagskategorier:

  • Krydret og stærk (pepperoni, chili, krydret kød, krydderier)
  • Salt (ansjos, røget skinke, bacon, gorgonzola, kapers, oste)
  • Umami (svampe, lagrede oste, solmodne tomater)
  • Mild og delikat (artiskok, kartoffel, kylling, pizza uden tomatsauce)
  • Bitter (Friske krydderurter og mørkegrønne salater)

Drik ikke øl til en pizza med en dominerende bitter smag - det bliver en alt for bitter affære.

Når du har fundet din eller dine smagskategorier, skal du finde en eller flere passende vine til dit måltid. Det gør du lettest ved at have styr på de italienske druer.

Den hvide pizza - Pizza Bianco - uden tomatsauce kan variere i smagen, alt efter hvilke toppings du putter på den.

Find derefter den rette drue

Når det kommer til at vælge vin, kan du gøre det utroligt nemt for dig selv, ved at vælge drue i stedet for etikette eller producent. På den måde kan du nemt og ubesværet shoppe efter druen i stedet for at skulle læse dig igennem utallige etiketter og ende med at lukke øjnene og krydse fingre for et nogenlunde succesfuldt valg.

På rigtig mange etiketter står der nemlig, at vinen er egnet til pizza - men det er oftest en sandhed med modifikationer, for hvilken slags pizza egner den sig så lige til?

Du finder nemt navnet på druesorten på flaskens bag etikette - eller spørg i butikken.

Se hvilke druer der matcher forskellige smage

Her får du en nem og overskuelig guide til de italienske druer, der harmonerer godt med de forskellige smage. Det gør det super nemt og helt ligetil, at vælge den rette vin til en hvilken som helst (dominerende) smag på din pizza.

TIPS: Print oversigten ud og put den i tegnebogen eller tasken - så er du altid beredt, når du skal shoppe vin til pizza.

Krydret og stærk

Salt

  • Rødvin: Nero D’avola, Frappato, Dolcetto
  • Hvidvin: Sangiovese, Friulano
  • Rosévin: Sangiovese, Nero D’avola

Umami

  • Rødvin: Sangiovese; Nebbiolo
  • Hvidvin: Trebbiano, Barolo Bianco (Arneis)
  • Rosévin: Sangiovese

Mild og delikat

  • Rødvin: Barbera
  • Hvidvin: Verdicchio, Vermentino og Barbera Bianca
  • Rosévin: Vermentino

Bitter

  • Rødvin: Primitivo, Grenache
  • Hvidvin: Pinot Grigio, Trebbiano
  • Rosévin: Pinot Noir Rosé

Husk at den bitre smag stammer fra krydderurter eller mørke salater - i mindre mængder vil de ikke være den dominerende smag.

Din redningsmand når det skal gå hurtigt

Er du i tidsnød eller har dine smagsløg det helt fint med en all-round vin til de italienske pizzaer - uanset toppings, så findes der faktisk en italiensk drue, der går fint i spænd med de langt de fleste pizzatoppings.

Du skal vælge en vin, der er lavet på Barbera druen. Den var førhen kendt som pizza vinen og blev næsten altid serveret til en pizza på pizza restauranterne tilbage i 1990’erne. Mange italienere drikker den stadig til til deres pizzaer, så helt skæv er den bestemt ikke.

Artiklen er skrevet af
Skriv til Tobias

Tobias er vinentusiast og ikke spor snobbet ud i vinens verden. Han elsker et godt glas fransk rosévin, men sætter lige så pris på en kraftig rødvin til pizza og en let tør hvidvin til fisk. Han giver dig vin-viden uden snobberi!

FAQ - få svaret på de 6 spørgsmål som mange vin- og pizzaelskere gerne vil have svar på

Her får du en pose blandede bolcher i form af spørgsmål, som mange vin og pizza interesserede har stillet. Læs med og se, om du også bliver klogere - ellers slutttes der af med et super nostalgisk spørgsmål, som sikkert bringer gode minder frem hos de fleste læsere.

6 ofte stillede spørgsmål til valg af pizza vin

Ja, du kan sagtens bruge samme princip om at købe vin efter de smage, der er i din mad - også selvom du ikke lige spiser pizza. For ligegyldigt hvad der står på dagens menu, er der jo forskel på, om du spiser en lækker og krydret chili con carne eller en smørstegt rødspætte med nye, danske kartofler. Hos mange restauranter findes der vinmenuer, som passer til de forskellige retter der serveres. Det er fordi restauranten gerne vil tilbyde dig de vine, som fremhæver og komplementerer retterne på bedste vis.

Ja, du har fin mulighed for at finde den perfekte vin til din pizza med alkoholfri vin. Markedet for alkoholfri vin er stigende og mange vingårde rundt om i verden har også et udvalg af vine uden alkohol. Udvalget er dog ikke helt så stort som som hos de traditionelle vine. Faktisk bliver alkoholfri vine produceret akkurat som almindelige vine, for herefter at trække alkoholen ud af vinen. Der findes forskellige måder at ekstrahere alkoholen på. De blideste måder bevarer oftest smagen og kraften i den oprindelige vin bedst. Du kan finde alkoholfrie vine i både rød, hvid og rosé. Der findes tillige rigtig mange mousserende vine uden alkohol.

Ja, du kan sagtens vælge vin til dit hjemmebagte focaccia efter fyldet. Dog skal du være opmærksom på, hvad du spiser til det. Ofte er tilbehøret til det italienske madbrød en eller anden lækker salat. Her skal du være opmærksom på, at de mørkegrønne salattyper, som for eksempel rucola er bitre og kan derfor smage af mere, end selve focacciaen - her skal du vælge vin efter salaten og ikke efter fyldet på brødet.

Den bastflaske som vi kender fra tidligere tiders pizza restauranter, er en Chianti vin (udtales "kjánti" på italiensk). Chianti har sit navn fra en region i Toscana og er produceret helt eller delvist på druen Sangiovese. Den produceres ikke længere i bastflasken, men man kan stadig købe Chianti vin. Faktisk er den skønne, buttede bastflaske både verdenskendt og berømt fra Disney filmen Lady og Vagabonden. Den stod nemlig på bordet på i gyden ved Tonys italienske restaurant, hvor Lady og Vagabonden på romantisk vis deler en skål med spaghetti og kødboller.

Og på den nostalgiske note er der vist kun tilbage at sige "Cin cin e buon appetito".

Ja, du kan godt lave en lækker italiensk pizza med tynd og sprød bund i din almindelige ovn i køkkenet. For at opnå den rigtig sprøde bund, skal du investere i et bagestål eller et pizzastål, som det også kaldes. Følg brugsanvisningen og bag nemt pizza med sprød og lækker bund i din egen ovn. Så kan du med sikkerhed nyde den helt perfekte vin til din helt perfekte, italienske pizza.

Nej, du behøver ikke at holde dig til italiensk vin til italienske pizzaer. Der findes masser af god vin fra andre lande, som du sagtens kan drikke til din pizza. Det kræver naturligvis at du smager dig frem - men det er jo heller ikke en hel tosset måde at blive klogere på vin på. Du kan eventuelt besøge en vinhandel i dit område, der vil du kunne få en god og professionel vejledning i forskellige egnede vine.

Bedøm denne artikel
7 stemmer, gennemsnit: 4.6 / 5